Πολλές φορές, πολλοί έχουν την απορία για το πια ώρα και στιγμή είναι η καταλληλότερη για να κάνει αερόβια προπόνηση με στόχο να κάψει το σωματικό λίπος.
Ας δούμε λοιπόν σε τι φάση βρίσκετε ο οργανισμός μας σε διάφορες στιγμές τις μέρας, και ειδικότερα σε περιόδους όπου ακλουθούμε μια διατροφή υποθερμιδικη.Σημείωση: δεν κοιτάμε ποτέ το πόσες θερμίδες καίμε σε μια αερόβια άσκηση, αλλά από πού προέρχονται αυτές η θερμίδες.Η πηγές όπου ο οργανισμός μας απευθύνετε για την παροχή ενέργειας είναι κατά σειρά, το γλυκογόνο, το λίπος και κατά τελευταίο λόγο μυϊκό ιστό. Ο οργανισμός μας έχει πάντα κατά προτεραιότητα την προφύλαξη του μυϊκού ιστού, άρα και αμύνεται σε ότι είναι ενάντια σε αυτό.Γνωρίζοντας τα παραπάνω τονίζουμε πως η προτιμότερη ώρα για αερόβια είναι το πρωί, με άδειο στομάχι. Σε αυτήν την φάση της μέρας το αποθηκευμένο γλυκογόνο έχει την χαμηλότερη τιμή του, άρα και η πηγή ενέργειας που θα στραφεί ο οργανισμός μας για την καύση θα είναι σχεδόν άδεια, με αποτέλεσμα να κάνει επιλογή της δεύτερης πηγής που δεν είναι το αποθηκευμένο λίπος.Μια άλλη στιγμή της μέρας είναι αμέσως μετά από μια σωστή προπόνηση με βάρη. Γνωρίζοντας πως η προπόνηση με βάρη είναι μια αναερόβια προπόνηση, καταλαβαίνουμε πως το διάστημα αυτό ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί σαν πηγή ενέργειας το γλυκογόνο. Το οποίο εξαντλείτε κατά την διάρκεια της προπόνησης με βάρη. Κάνοντας λοιπόν αερόβια εμμέσως μετά τα βάρη η πηγή ενέργειας θα είναι το αποθηκευμένο λίπος.Θα πρέπει μα επισημάνουμε πως η αερόβια άσκηση εκτελείτε στους 120 με 150 παλμούς περίπου, που σημαίνει πως δεν θα μας απασχολήσει ποτέ η ταχύτητα, μιας και σε άλλες ταχύτητες θα φτάνει ένας με καλή φυσική κατάσταση αυτούς τους παλμούς, από έναν που η φυσική του κατάσταση δεν θα είναι και η καλύτερη.Ο χρόνος εκτέλεσης μιας αερόβιας άσκησης θα πρέπει να γίνετε με σταδιακή άνοδο χρονικά σε κάθε προπόνηση και σταδιακή άνοδο ανά μέρα μέσα στην εβδομάδα.Πχ. Κάνουμε 3 φορές την εβδομάδα αερόβια για 30 λεπτά την φορά. Μετά από κάποιο διάστημα ανεβάζουμε τον χρόνο ανά μέρα, και έπειτα ακλουθούν οι μέρες προπόνησης μέσα στην εβδομάδα.
Για άτομα που είναι αρκετά προχωρημένα μια αερόβια προπόνηση το πρωί 40-45 λεπτά και μια40-45 λεπτά μετά τα βάρη θα ήταν το τέλειο.Ας φύγουμε όμως από τις ώρες όπου το γλυκογόνο είναι σε χαμηλά επίπεδα και ας πάμε στις υπόλοιπες στιγμές της μέρας.
Εκεί λοιπόν θα ήταν καλύτερα να ξεκινούσαμε με μια hit αναερόβια προπόνηση για κάνα 20λεπτο προσπαθώντας να μειώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνετε το γλυκογόνο και έπειτα να αλλάζαμε την αναερόβια σε αερόβια για περίπου τα 40 λεπτά.
Σημείωση. Το γλυκογόνο δεν εξαντλείτε τελείως σε καμία τον περιπτώσεων. Στις καλύτερες περιπτώσεις να μειωθεί κατά 80% περίπου.
Θα πρέπει να περάσει στο μυαλό όλων μας πως δεν υπάρχει καμία των περιπτώσεων να κάψουμε μυϊκό ιστό όπως πολλοί ακούγετε να λένε κατά περιόδους. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να μην έχουμε σωστή διατροφή για bodybuilding και να διανύουμε πολλά μα πολλά χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση.
Παρακάτω σας παραθέτω μια σημείωση για το γλυκογόνο, το αποθηκευμένο λίπος, το μυϊκό γλυκογόνο, και τον μυϊκό ιστό για να μπορέσουμε να καταλάβουμε όσο μπορούμε την λειτουργία του οργανισμού μας.
]Οι υδατάνθρακες είναι αποθηκευμένοι στο σώμα μας στους μυς και στο συκώτι, με τη μορφή του γλυκογόνου. Το συκώτι μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι και 100 γρ. γλυκογόνο, ενώ οι μύες τυπικά μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 400 γρ. γλυκογόνο. Το λίπος από την άλλη είναι αποθηκευμένο κατά κύριο λόγο κάτω από το δέρμα μας (υποδόριο λίπος), αλλά υπάρχει και κάποια ποσότητα λίπους μέσα στους μυς. τα ενδομυϊκά τριγλυκερίδια, συν βέβαια ότι κυκλοφορεί (τριγλυκερίδια, λιπαρά οξέα) στο αίμα μας.Κατά τη διάρκεια της άσκησης, όλα τα διαθέσιμα καύσιμα κινητοποιούνται από τις αποθήκες αυτές για χρήση, κυρίως μέσα στον μυ, με προτεραιότητα η οποία εξαρτάται από πλήθος παραγόντων. Το γλυκογόνο πριν χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο πρέπει να διασπαστεί σε γλυκόζη, ενώ αντίστοιχα τα λίπη για να χρησιμοποιηθούν πρέπει από τριγλυκερίδια να διασπαστούν σε λιπαρα οξέα (λιπόλυση). Σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά και κατά την αερόβια άσκηση χαμηλής και μέσης έντασης, το κύριο λιπαρό καύσιμο είναι τα λιπαρά οξέα.Σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως η διάσπαση του γλυκογόνου σε γλυκόζη είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση από τα λίπη σε τριγλυκεριδια, όπως και ότι η πρώτη προτεραιότητα του σώματος μας είναι να κάνει άμυνα υπέρ του μυϊκού ιστού μας. Έτσι η διάσπαση του μυϊκού γλυκογόνου είναι κομμάτι δύσκολο. Αλλά και σε περιπτώσεις όπου αυτό θα γίνει, ο οργανισμός σε καμία των περιπτώσεων δεν θα κάνει διαχωρισμό, από ποιο μυϊκό σημείο (μυϊκή ομάδα) θα δημιουργήσει την διάσπαση του μυϊκού γλυκογόνου η την διάσπαση του λίπους σε τριγλυκεριδια.Αν κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί, σίγουρα θα ήμασταν ευτυχισμένοι, διότι θα μπορούσαμε να πετηχουμε τοπική γράμμωση. Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν σωστή λήψη υδατανθράκων πριν την προπόνηση, και σωστή αερόβια.
όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν θα πρέπει να μας απασχολεί η παράταση του γεύματος που θα έπρεπε να πάρουμε αν κάναμε μόνο βάρη. δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε μυϊκή μάζα. ΙΣΑ ΙΣΑ μερικοί προτιμούν να παρατείνουν ακόμα περισσότερο το γεύμα τους ακόμα και από την ώρα του τέλους τις αερόβιας, θέλοντας να δώσουν και μια παράταση στην λιπολυση, μιας και αυτή θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της αερόβιας, ώσπου να αρχίσει ο οργανισμός να ανεβάζει από μόνος του το γλυκογόνο.
να τονίσουμε πως κατά την διάρκεια της προπόνησης με βάρη και της αερόβιας η ινσουλίνη μας πέφτει (εδω και η μείωση του γλυκογόνου) και έχουμε αύξηση της αο. μετά το πέρας των προπονήσεων αυτών, θα πρέπει να λάβουμε ένα σωστό γεύμα, με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, βάση των στόχων που έχουμε θέσει. αλλωστε ο στοχος ειναι η γραμμωση. αν είμαστε σε όγκο δεν θα πρότεινα σε κανέναν να ακολουθήσει κάτι τέτοιο..
from: http://forum.bodybuilding.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου