Η γλουταμίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά για την μυϊκή ανάπτυξη αμινοξέα.
Τα αμινοξέα χωρίζονται στα βασικά και τα μη βασικά. Το παράδοξο είναι ότι αν και κατέχει πρωτεύουσα θέση στο διατροφικό πλάνο ενός αθλητή, εντούτοις δεν ανήκει στην κατηγορία των βασικών αμινοξέων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και γιατί η γλουταμίνη είναι τόσο μα τόσο δημοφιλής;
Η γλουταμίνη βρίσκεται κάπου ανάμεσα. Θεωρείται ουσιαστικά βασικό αμινοξύ (αν και δεν ανήκει στην τυπική λίστα των 8 βασικών αμινοξέων).
Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που γενικά δεν αθλείται αλλά τρέφεται σχετικά σωστά, δεν έχει ανάγκη για συμπληρωματική λήψη γλουταμίνης. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η γλουταμίνη περιέχεται σε τροφές όπως το μοσχάρι, το ψάρι, το κοτόπουλο ακόμα και τα όσπρια.
Άρα ποιος τελικά την χρειάζεται; Πολύ απλά όποιος αθλείται ή ζει ένα δραστήριο τρόπο ζωής ή ακόμα ζει κάτω από υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να ωφεληθεί. Ας δούμε γιατί γίνεται αυτό.
Η γλουταμίνη υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες μέσα στο σώμα μας.
Μάλιστα οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ποσότητα της γλουταμίνης είναι κατά 3-4 φορές περισσότερη από τα υπόλοιπα αμινοξέα.
Η βασική της δουλειά είναι η καλή λειτουργία του εντέρου, αν και βρίσκεται και στους μυς, το δέρμα, τα εσωτερικά όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι. Η σκληρή άθληση ή το υπερβολικό άγχος συνήθως επηρεάζει το μυϊκό σύστημα και το δέρμα κάτι που συνεπάγεται ανάγκη για περισσότερη γλουταμίνη.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι η γυμναστική με βάρη δημιουργεί μικρές ή και μεγάλες φθορές στους μυς πράγμα που σημαίνει ότι η γλουταμίνη είναι απαραίτητη αφού η ποσότητά της στο σώμα μειώνεται κατά πολύ.
Η γλουταμίνη έχει επίσης μεγάλη και θετική επιρροή στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Λίγο πιο πάνω είπαμε ότι η γλουταμίνη έχει σαν βασική δουλειά τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Μήπως όμως ξέρετε από πού πηγάζει ο μεγαλύτερος παράγοντας για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος; Σωστά μαντέψατε. Από το έντερο. Εκεί που λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της χώνεψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.
> Πόση γλουταμίνη χρειάζομαι;
Αυτό εξαρτάται (όπως και σε όλα τα πράγματα άλλωστε) από τις ανάγκες που έχει ο καθένας. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που απλά ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής χρειάζεται περίπου 5 γρ. γλουταμίνης την ημέρα. Ένας αθλητής χρειάζεται και λαμβάνει 12-15 γρ. (ειδικά αν γυμνάζεται σκληρά με βάρη), «σπασμένα» σε 3-4 δόσεις. Όμως σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η έξυπνη λήψη της ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα της καλής απορρόφησής της. Αυτό είναι και το νόημα της διακεκομμένης λήψης της γλουταμίνης.
Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι το πρωί (κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα αναπτύσσει καταβολικούς παράγοντες), πριν και μετά την προπόνηση (για ευνόητους λόγους)
και πριν τον ύπνο.
Η πιο άμεση και πιο εύκολα κατανοητή ωφέλεια της γλουταμίνης για το ανθρώπινο σώμα είναι η αποφυγή ή η αποκατάσταση μετά από μία περίοδο υπερπροπόνησης.
Υπερπροπόνηση σημαίνει υπερβολική κούραση, μυϊκή κατάπτωση και βέβαια αναστολή των θετικών αποτελεσμάτων της προπόνησης.
Η συμπληρωματική λήψη γλουταμίνης μαζί με ξεκούραση και καλή διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα την επούλωση των μυϊκών «πληγών» και επαναφορά στην προηγούμενη φυσική κατάσταση.
Η γλουταμίνη επίσης δρα προκαταβολικά σε όσους θεωρούν (λανθασμένα) ότι περισσότερη άσκηση σημαίνει περισσότερα αποτελέσματα.
Όμως όσο καλό κι αν κάνει η γλουταμίνη, θαύματα δεν κάνει οπότε προσέχουμε για να έχουμε.
> Τι να περιμένω από την γλουταμίνη;
Η γλουταμίνη δεν είναι όπως η καφεΐνη, η κρεατίνη ή ένας δυνατός λιποδιαλύτης,
όπου τα αποτελέσματα τα νιώθουμε από την πρώτη στιγμή.
Οι ωφέλειες της γλουταμίνης δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές, κυρίως από αρχάριους αθλητές οι οποίοι δεν γνωρίζουν καλά το σώμα και τις αλλαγές του.
Όμως μετά την προπόνηση σίγουρα νιώθουμε καλύτερα, πιο δυνατοί, πιο γεμάτοι, πιο ενεργητικοί.
Οι ωφέλειες υπάρχουν και είναι πολλές και σημαντικές. Λειτουργεί κάπως «αρνητικά». Η έλλειψη της γλουταμίνης γίνεται πολύ πιο εύκολα αντιληπτή. Αυτό είναι σίγουρο.
Πηγή : x-treme stores
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου